Vraag en antwoord: wat is HIIT?

Ik hoor veel goede verhalen over HIIT training. Maar wat is dit nu precies en wat zijn de voordelen?

FITHOUSE beantwoordt regelmatig vragen over gezondheid voor het online platform van Wendy van Dijk. Check onderstaand artikel via wendyonline.nl om meer te weten te komen over HIIT!

HIIT staat voor High Intensity Interval Training (HIIT). Het is een workout met een interval karakter, waarbij korte perioden van intensief trainen worden afgewisseld met herstelmomenten. Een HIIT training bestaat uit piekmomenten van bijvoorbeeld 30 seconden tot 1 minuut, waarbij je bijna tot het uiterste gaat, gevolgd door fases van rust. Dit principe herhaal je 15-20 minuten. De totale training, inclusief de warming-up en cooling down, duurt ongeveer 30 minuten.

Waarom werkt HIIT?

Aangezien je heel intensief traint, verbrand je tijdens je HIIT workout in relatief korte tijd al veel calorieën. Daarnaast heeft je lichaam na het sporten langer nodig om te herstellen ten opzichte van een rustige cardio training. Voor dit herstel is energie nodig en je lichaam spreekt hiervoor je vet reserves aan. Gevolg is dat je ook na het sporten nog vet verbrandt. Onderzoek toont aan dat HIIT tot 50% effectiever is in het verbranden van vetweefsel dan een langdurige training op lage intensiteit.

Nog meer voordelen van HIIT

Ook je conditie verbetert snel door High Intensity Interval Training. Aangezien je jezelf in korte tijd uitput, train je als het ware je hart. Je uithoudingsvermogen wordt hierdoor groter en je hart wordt gezonder. Daarnaast stimuleert HIIT de productie van het groeihormoon, waardoor je ook het verouderingsproces tegengaat. Een ander voordeel is dat een HIIT workout relatief kort is, waardoor het weinig tijd in beslag neemt. Het is hierdoor makkelijker in te passen in je drukke weekschema.

Het lichaam van een sprinter

HIIT is tenslotte de ideale manier om effectief vet te verbranden én je spiermassa in stand te houden. Kijk maar eens naar het lichaam van een marathonloper en vergelijk dat met het lichaam van een sprinter, zoals bijvoorbeeld Usain Bolt.

De voordelen van HIIT op een rijtje:

  • HIIT verhoogt je metabolisme
  • Je verbrandt relatief veel calorieën
  • Je verliest vet, maar geen spiermassa
  • Met HIIT verbeter je je conditie
  • HIIT neemt relatief weinig tijd in beslag

Wil je aan de slag met HIIT? Volg dan eens GRIT of SPRINT op jouw sportschool: deze 30 minuten durende workouts zijn gebaseerd op de wetenschappelijke techniek van High Intensity Interval Training. Een GRIT workout bestaat uit een paar uitdagende workout blokken, waarin je je hele lichaam traint. SPRINT is een HIIT workout op een indoor bike.

Beeld: lesmills.com