3 redenen om aan core training te doen

3 redenen om aan core training te doen

Core training. Waarom is het zo belangrijk? En wat bedoelen we eigenlijk als we praten over de ‘core’? Je ‘core’ (ook wel: je romp) bestaat uit zo’n 30 spieren in je buik, rug en bekkengebied die samen het korset van je lichaam vormen. Deze rompspieren helpen je bij alle dagelijkse activiteiten, zoals het dragen van een zware boodschappentas, het optillen van je kind, maar ook bij lopen, staan, zitten en eigenlijk elke beweging die je uitvoert.

Laura Pels is health coach bij FITHOUSE. Regelmatig schrijft ze vol enthousiasme en passie voor het online platform van Wendy van Dijk: wendyonline.nl.

Hier lees je 3 belangrijke redenen om aan core training te doen én legt Laura uit hoe je aan de slag kunt gaan met het versterken van je core:

1. Sterke core spieren zorgen voor een betere lichaamshouding

In het dagelijks leven besteden we veel tijd aan zitten, terwijl het lichaam is gemaakt om te bewegen. Denk maar eens aan de uren die we tegenwoordig doorbrengen achter de computer, in de auto of op de bank. Hierdoor ontwikkelen we een verkeerde lichaamshouding, zonder dat we het zelf in de gaten hebben. Door het trainen van je core spieren komt er minder druk op je wervelkolom te staan en ontwikkel je een correcte houding.

2. Een sterke core vermindert rugklachten en blessures

Als je core spieren niet sterk genoeg zijn, dan zullen alledaagse activiteiten en sportactiviteiten niet goed uitgevoerd kunnen worden. Zwakke core spieren zorgen voor een slechte lichaamshouding en hierdoor ontstaan vaak (rug)klachten en blessures. Omdat je core spieren allemaal met elkaar in verbinding staan is het heel belangrijk dat deze spieren goed samenwerken. En dat is nu precies wat je traint met core oefeningen!

3. Haal meer uit je workouts door core training

Sterke core spieren helpen je niet alleen bij het uitvoeren van je dagelijkse bezigheden, maar ook bij alle trainingen die je doet. Of je nu regelmatig hardloopt, fietst, danst, bokst of een BODYPUMP les volgt: door het versterken van je core zal je hier beter in worden. Bij BODYPUMP en krachttraining bijvoorbeeld zorgt een sterke core ervoor dat je je bovenlichaam als een blok stil houdt. Hierdoor kun je elke oefening met maximale controle uitvoeren, wat het rendement van je workout verhoogt.

Aan de slag met core training:

Het is belangrijk om al je core spieren te trainen. Dus niet alleen je rechte buikspieren, maar ook je dieper gelegen buikspieren en je rugspieren, bilspieren etc. Hoe kun je dat het beste doen? Effectieve oefeningen die je aan je routine toe kunt voegen zijn bijvoorbeeld de plank, side hover, dead bug, bird dog en mountainclimber. Wil je serieus aan de slag? Volg dan eens CXWORX op jouw sportschool: een 30-minuten durende workout die volledig in het teken staat van core training!

Beeld: lesmills.com