Kan ik sporten tijdens mijn zwangerschap?

Kan ik blijven sporten tijdens mijn zwangerschap?

FITHOUSE beantwoordt regelmatig vragen over gezondheid voor het online platform van Wendy van Dijk. Check onderstaand artikel via wendyonline.nl om meer te weten te komen over sporten tijdens je zwangerschap.

Goed nieuws: sporten tijdens je zwangerschap is gewoon mogelijk! Sterker nog: het kan heel gunstig zijn voor jou en je baby. Er zijn wel een aantal richtlijnen die ik je aanraad op te volgen, om veilig te trainen. Volg ook altijd het advies op van je arts: dat gaat boven alles. Naast het advies van je arts is het heel belangrijk om naar je lichaam te luisteren.

Wat is je doelstelling?

Het onderhouden van je conditie/fitheid tijdens je zwangerschap is een prima doel! Trainen op een hele hoge intensiteit of trainen voor je eerste marathon is echter niet aan te raden. Stel je verloskundige altijd op de hoogte van je sportactiviteiten, drink voldoende water tijdens je workouts en stop direct als je je duizelig voelt.

Richtlijnen als je zwanger bent

Houd verder rekening met het volgende tijdens je workouts:

  • Na het eerste trimester kun je oefeningen die je in platte rugligging uitvoert beter vermijden, omdat deze positie de bloedstroom van en naar het hart kan belemmeren.
  • Vermijd trainingen die schade kunnen brengen aan je buikgebied, zoals bijvoorbeeld kickboksen.
    Sporten in een te hete omgeving is af te raden, zeker als je dit niet gewend bent. Draag losse kleding die gemakkelijk zit en draag verschillende lagen, zodat je iets uit kunt doen als je het te warm krijgt.
  • Wees voorzichtig met workouts waarbij je je balans makkelijk verliest of waarbij het risico op vallen groot is.
  • Verlaag de intensiteit van je trainingen, daar waar jij en je arts denken dat dit belangrijk is.
  • Waarschijnlijk zal de ‘range of motion’ (je bewegingsbereik) bij diverse oefeningen kleiner worden tijdens je zwangerschap. Twisten en springen zal ook minder comfortabel worden. Doe het rustig aan en luister goed naar wat je lichaam je aangeeft.

Beeld: lesmills.com