6 tips om je zelfverzekerd te voelen

Wat je denkt over je lichaam en de manier waarop je tegen jezelf praat, beïnvloedt je gezondheid op korte en lange termijn. Uit onderzoek blijkt dat wanneer je negatief bent over je lichaam, je een grotere kans hebt op onder andere hartaandoeningen en obesitas gerelateerde gezondheidsproblemen. In deze blog geeft health coach Laura Pels 6 tips om toxisch denken aan te pakken en je zelfverzekerder over je lichaam te voelen.

Laura Pels is health coach & founder van FITHOUSE. Vol enthousiasme en passie over bewegen schrijft Laura regelmatig voor het online platform van Wendy van Dijk: Wendyonline.

Negativiteit kan je hersenchemie veranderen. Door standaard negatief te denken verhoog je je cortisol, het hormoon dat verantwoordelijk is voor stress. Wanneer je cortisol piekt, verlaagt het de hormonen die samenhangen met kalmte en plezier, zoals dopamine en serotonine. Verhoogde stress brengt gezondheidsproblemen met zich mee, waaronder gewichtstoename, slapeloosheid, angst en ontstekingen in je lijf. Gelukkig zijn er manieren om toxisch denken te temmen en je zelfverzekerder over je lichaam te voelen. Hier zijn een paar tips:

1. Zorg voor objectieve informatie

De eerste stap is om het soort gedachten op te merken die door je hoofd gaan. Je mind heeft de neiging om in gewoonten te vervallen en het kost moeite om die te veranderen, maar de eerste stap is om jezelf te horen. Schrijf de negatieve gedachten op die je jezelf vertelt – je zult misschien verrast zijn door sommige dingen die je tegen jezelf in je hoofd ‘zegt’. Test vervolgens of deze gedachten eigenlijk wel kloppen en of je niet te hard voor jezelf bent, door ze hardop uit te spreken of te laten lezen aan een goede vriend(in).

2. Wees specifiek

De volgende stap is om een nieuwe interne conversatie met jezelf te starten. Wees hierbij specifiek: jezelf vertellen om ‘positiever te zijn’ is te vaag om er nut van te hebben. Vraag jezelf eerst af wat je tegen jezelf wil zeggen. Wat wil je bereiken? Hoe concreter je kunt zijn, hoe meer instructies je je hersenen geeft. Vertel jezelf in plaats van dat je ‘nooit genoeg doet in de gym’, bijvoorbeeld: ‘Ik ben trots op mezelf dat ik tijd vrijmaak om naar de gym te gaan’. Benoem specifiek wat je hebt bereikt: het glas is half vol.

3. Maak een mantra

Gebruik van een mantra heeft een diepgaande werking op je emotionele staat. Een mantra kan een religieus of heilig gebed zijn, maar het kan ook een woord, klank of spreuk zijn welke fungeert als focus voor je meditatie. Elke uiting of gedachte die sterk genoeg is om je innerlijke toestand te beïnvloeden, kan een mantra worden genoemd. ‘Mantra’ is een Sanskriet woord dat is opgebouwd uit de stam man (= denken/geest) en tra (=instrument/hulpmiddel). Een letterlijke betekenis zou dus zijn: een hulpmiddel van het denken.

Oorspronkelijk werden mantra’s gebruikt om een ​​meditatiebeoefening te verdiepen, maar je kunt een mantra ook herhaaldelijk in je dagelijks leven gebruiken om je gedachten te beïnvloeden. Dit soort herhaling creëert namelijk daadwerkelijk nieuwe wegen in je hersenen, waardoor je opnieuw ‘bedraad’ wordt voor positiever denken. Je mantra kan van alles zijn, van ‘Ik ben geweldig’ en ‘Ik zie er prachtig uit’ tot een snelle ‘Go, team me!’ Speel met frasering en merk op wat je het snelst naar een krachtigere mindset brengt.

4. Maak gebruik van de spiegel

Je bekijkt jezelf minstens 12 keer per dag in een spiegel. Sommige onderzoeken schatten dit aantal zelfs gemiddeld op 60 keer. Maak bij elke spiegel waar je inkijkt er het beste van, want dit beïnvloedt je interne dialoog! Kies iets waar je blij van wordt of om moet lachen, zoals knipogen naar jezelf of je tong uitsteken. Combineer dit met het uitspreken of in je hoofd zeggen van een motiverende of kalmerende gedachte zoals: ‘Ik ga het helemaal afronden vandaag’ of ‘Ik heb genoeg tijd voor alles wat ik moet doen.’

5. Investeer in self-care

Zorg op alle fronten goed voor je lichaam. Wanneer je besluit dat je lijf de beste verzorging verdient, ga je automatisch meer van je lichaam houden. Neem bijvoorbeeld een heerlijk bad en smeer je huid vervolgens in met een fijne lotion. Hiermee geef je jezelf het signaal dat je die luxe waard bent en dat zul je ook meteen gaan voelen. Eet gezond, slaap voldoende en vind een vorm van bewegen waar je gelukkig van wordt. Leer actief naar de signalen van je lichaam te luisteren: rust en herstel inplannen is ook een belangrijke vorm van selfcare. Behandel je lichaam als het belangrijkste bezit dat je hebt: je moet er tenslotte je hele leven mee doen.

6. Focus op wat je lijf kan, in plaats van op hoe het eruit ziet

Als je je focus verlegt naar wat je lichaam allemaal kan doen in plaats van hoe het eruit ziet, leidt dit tot een positiever lichaamsbeeld. Dit blijkt uit onderzoek. Bedenk dus eens hoe ongelofelijk sterk je lichaam is! Steek je energie niet in het afkeuren van je lijf en wat je er allemaal mis aan vindt, maar concentreer je op functionaliteit. Waarom heb je ook alweer een lichaam? Het reguleert allerlei lichamelijke processen, waarschuwt je voor gevaar, brengt je van A naar B en zorgt ervoor dat je plezier kunt ervaren. Wees dankbaar dat je de zon op je huid kunt voelen, kunt knuffelen met je geliefde, kunt wandelen in de natuur en naar muziek kunt luisteren. Noteer een week lang, elke dag voordat je gaat slapen, waarom je dankbaar bent voor je lichaam.