9 tips om te stoppen met overeten

Als je gewicht wilt verliezen is het belangrijk om je te focussen op je energiebalans. Neem je structureel meer calorieën tot je dan je nodig hebt, dan kom je aan. Krijg je juist minder calorieën binnen dan je verbruikt, dan val je af. Zo simpel is de theorie, maar in de praktijk is dit niet altijd zo eenvoudig! Een van de grootste uitdagingen is om niet te veel te eten. In deze blog geeft Laura Pels je 9 tips die je helpen om te stoppen met overeten.

Laura Pels is health coach bij FITHOUSE. Vol enthousiasme en passie over bewegen & lifestyle schrijft Laura regelmatig voor Wendyonline.

1. Start met een plan

Een van de meest effectieve manieren om te stoppen met overeten, is door vooraf je maaltijden en portiegrootte te plannen. Als je nadenkt over wat, wanneer en waar je gaat eten de komende dagen of week (een plan maakt), creëer je bewustwording en neem je de touwtjes in handen. De kans om ongezonde keuzes te maken wordt hierdoor verkleind.

2. Eet als je geen honger hebt

Als je honger hebt, maak je geen rationele keuzes meer over voeding, kies je de verkeerde voeding en eet je er te veel van. Als je te veel eet, voel je je vol, vervolgens piekt je insulinegehalte, waarna je je moe voelt en een dip krijgt, weer honger krijgt en dus wéér geneigd bent (te veel) te eten. In plaats van te proberen je honger zo lang mogelijk te weerstaan: wees het voor. Als je eet wanneer je geen of weinig honger hebt, eet je minder en eet je trager.

3. Voeg azijn en kaneel toe aan je maaltijden

Wil je smaak toevoegen aan je maaltijden? Gebruik dan azijn. Azijn verlaagt de glycemische index. Dit betekent dat je je voedsel langzamer verteert. Daarnaast voegt het een zure smaak toe aan saladedressings, sauzen en groenten, zonder dat je veel calorieën tot je neemt. Voeg ook kaneel toe waar het maar kan: van havermout en koffie tot smoothies en chili gerechten. Net als azijn vertraagt ​​kaneel de snelheid waarmee voedsel van je maag naar je darmen stroomt. Zo heb je langer een vol gevoel en het helpt het dip-moment na je maaltijd te voorkomen.

4. Drink voldoende water

Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om de hele dag door water te drinken. Naast vermoeidheid en minder scherp zijn in je hoofd, kan milde uitdroging door te weinig water een gevoel veroorzaken dat je ten onrechte voor honger aanziet.

Bonus tips:

– Drink ongeveer 20 minuten voor elke maaltijd een glas water om je honger te temperen voordat je gaat eten.

– Breng water op smaak met bijvoorbeeld een stukje citroen of komkommer.

5. Vermijd fruitsappen

Fruitsappen zijn ‘vloeibare calorieën’ en verzadigen je niet zoals het eten van een stuk fruit. Eet dus liever een sinaasappel dan dat je een glas sinaasappelsap drinkt. Aangezien je fruitsappen razendsnel verteert, veroorzaakt het insuline pieken die je nu juist wilt vermijden. Bovendien zitten fruitsappen vol suikers en calorieën. Kies daarom niet voor fruitsappen (ook al zijn ze versgeperst), maar voor water.

6. Eet langzaam

Als je eten doorslikt, is er een aanzienlijke vertraging voordat je de verzadiging ervan voelt. Deze vertraging duurt meestal tussen 10 – 30 minuten. Hierdoor ben je geneigd om meer te eten dan je eigenlijk nodig hebt. En hoe sneller je eet, hoe meer je in totaal consumeert, vooral later in de maaltijd. Oplossing: kauw elke hap 10 keer. Als je deze eenvoudige regel volgt en er een gewoonte van maakt, zul je langzamer eten, waardoor je hoofd je maag kan inhalen. Je geniet ook meer van je maaltijd als je de tijd ervoor neemt om elke hap bewust te proeven.

7. Neem een smaakloze snack tussen maaltijden in

Neem tussen je maaltijden in een lepel olijfolie of een handvol ongezouten, ongebrande amandelen. Door dit eenmaal per dag te doen, kan je eetlust drastisch verminderen. Er is een specifieke reden waarom dit zo goed werkt: deze gewoonte reguleert namelijk ‘ghreline’ (een hongerhormoon) door smaakcalorie associaties te verzwakken. Om dit te laten werken, moet de snack flauw zijn en moet je voor en na de snack minstens een uur niets anders drinken dan water.

8. Slaap voldoende

Als je te weinig hebt geslapen ben je geneigd om meer calorieën te eten. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat je 10-20% meer eet als je 6 uur of minder slaapt. Ga voor 7-8 uur per nacht en probeer dus niet onder de 6 uur te komen.

9. Zet geen pannen op tafel

Het vermijden van meerdere keren opscheppen is erg belangrijk als het gaat om de controle over porties. Zichtbaarheid van voeding resulteert in (onbewust) meer eten. Schep dus 1 keer op in de keuken en zet geen pannen op tafel.