Wat heb jij over voor zichtbare buikspieren?

Zichtbare buikspieren staan misschien wel al jaren op je verlanglijstje. Het creëren van een sixpack is echter een grotere klus dan de meesten zich realiseren. Ben jij bereid om te doen wat nodig is?

Laura Pels is health coach bij FITHOUSE. Vol enthousiasme en passie over bewegen schrijft Laura regelmatig voor Wendyonline.nl.

Uitzonderingen daar gelaten: trainen voor een sixpack is hard werken. Het vergt focus, tijd en een doelgericht plan. Laten we eerst eens op een rijtje zetten wat je er allemaal voor moet doen (en laten). Vervolgens kun je bekijken of je een sixpack dan nog steeds de moeite waard vindt.

Vetpercentage

Zichtbare buikspieren hangen samen met je vetpercentage. Je kunt stellen dat een super strak sixpack absoluut zichtbaar is bij een vetpercentage van <10% voor de meeste mannen en <20% voor de meeste vrouwen. Een dergelijk laag vetpercentage betekent echter ook dat je serieuze compromissen moet sluiten met je levensstijl (buiten het feit dat je je af kunt vragen of zo’n laag percentage voor iedereen gezond is op de lange termijn).

Hoe hard je moet werken en wat je allemaal in moet leveren is uiteraard afhankelijk van je huidige shape en vetpercentage. Met name je voeding is belangrijk. Als je echt iets wilt veranderen, dan zul je alcohol, suiker en bewerkte voeding ernstig moeten beperken. Om je buikspieren tevoorschijn te toveren, zul je vet moeten verliezen.

Uitdaging

Als je werkt aan een sixpack worden sociale situaties een veel grotere uitdaging, omdat je niet mee kunt doen met het wijntje van je vriendinnen en ‘nee’ moet zeggen tegen het dessert tijdens een etentje (of misschien wel totaal iets anders moet eten dan je gezelschap).

Aan sommige interesses zul je minder tijd moeten besteden en er zal meer focus uit moeten gaan naar je sportregime. Vraag jezelf eerlijk af of je hiervoor gaat kiezen!

90-95%

De 80-20 regel is bij velen wel bekend: 80% van je tijd houd je je aan gezonde richtlijnen, 20% laat je dit losser. Om op een gezonde manier een sixpack te krijgen, moet je die principes echter 90-95% van je tijd opvolgen! Denk aan strikte richtlijnen in je voeding, 4-5 keer per week intensief trainen en elke nacht voor 8 uur slaap zorgen.

Waar kies je voor?

Niets is onmogelijk, maar vraag jezelf oprecht af of je daadwerkelijk gaat kiezen voor die sixpack, met alle opofferingen die erbij horen. Wees 100% eerlijk naar jezelf toe, om teleurstellingen te voorkomen. Als je antwoord JA is, zorg dan voor een professioneel plan voor de lange termijn en realiseer je dat het tijd kost. Trap niet in de valkuil van ‘quick fixes’ voor de zomer.

Als je voor jezelf besluit dat niet een sixpack, maar in ieder geval een GEZOND vetpercentage het allerbelangrijkste is en je je levensstijl niet drastisch wilt omgooien: dat is ook OK! Kies dan wel voor voldoende beweging en een evenwichtig eetpatroon. Wie weet levert het je geen sixpack op, maar worden de lijnen van je buikspieren langzaam maar zeker steeds beter zichtbaar. De keuze is aan jou!