Waarom sporten je slimmer maakt

Waarom sporten je slimmer maakt

Laura Pels is health coach bij FITHOUSE. Regelmatig schrijft ze vol enthousiasme en passie voor het online platform van Wendy van Dijk: wendyonline.nl.

Elk jaar leren we meer over hoe het lichaam invloed heeft op het menselijk brein en andersom. En dus ook over de vraag waarom sporten je slimmer maakt… Als je sport, gebruik je namelijk meer hersencellen dan bij iedere andere menselijke activiteit. Het brein wordt hierbij als een spier gezien die je kunt ontwikkelen door beweging. Zo worden je hersencellen sterker en weerbaarder voor mentale uitdagingen die op je pad komen.

Genoeg reden dus om je sportschoenen uit de kast te halen en jezelf naar de gym te slepen!

In het kort: sporten en het brein

Vroeger werd gedacht dat alleen mentale activiteiten, zoals het leren van een andere taal, je hersenen trainen. Uit onderzoek blijkt echter dat sporten net zo goed is voor je lijf als je brein:

1. Groei van je hersencellen

Om nieuwe dingen te leren, moeten onze hersencellen groeien. Sporten creëert de meest optimale omgeving hiervoor. Als je sport leer je daarom sneller en beter.

2. Betere concentratie

Sporten verbetert je concentratievermogen, je geheugen en je motivatie. De systemen in je hersenen die hiermee samenhangen laten een boost hierin zien tijdens én na het sporten.

3. Minder stress

Sporten beïnvloedt de ‘vlucht of vecht’ reactie van je hersenen; fitte mensen raken hierdoor minder snel gestrest.

4. Sporten is een vorm van psychotherapie

Je voelt je beter door beweging en het helpt je om controle te krijgen over je leven.

5. Fit zijn vermindert de hunkering naar alles

Niet alleen de hunkering naar verslavende middelen zoals alcohol, maar bijvoorbeeld ook de behoefte om voortdurend je iPhone te checken.

6. Aanmaak van nieuwe hersencellen

Pas sinds 1999 is het bekend dat mensen hun hele leven nieuwe hersencellen aan blijven maken. Sporten speelt een essentiële rol hierbij.

7. Meer zuurstof voor je hersenen

Door sporten verbetert de bloed- en zuurstofstroom naar je hersenen.

8. Nog meer bewijs nodig waarom sporten je slimmer maakt?

Einstein was een fanatiek wandelaar, fietser en zeiler – hij was fit!

Meer weten over waarom sporten je slimmer maakt?

In het boek Spark: The Revolutionary New Science of Exercise and the Brain van neuropsychiater John J. Ratey vind je meer interessante informatie over de relatie tussen sporten en het brein. Inclusief verschillende verhalen van mensen die hun problemen op wisten te lossen door te gaan sporten.

Welke sport maakt je slimmer?

Maar wat voor soort training maakt je nu slimmer? In principe dragen alle soorten beweging hun steentje bij; of het nu gaat om yoga, fietsen, dansen of krachttraining. Belangrijk is om iets te vinden wat bij je past en dat je leuk vindt om te doen.

Een werkplek waar je zitten met staan kunt afwisselen is ook super. Net als vaker de trap gebruiken en korte breaks op je werk waarin je een aantal oefeningen doet, zoals squats en push-ups.

Bron: lesmills.com

Beeld: Julia Ballew